MGL-f twitter youtube rss

The Blues

Op zondag 15 april vindt in het gemeentehuis van Leudal de opening plaats van de Leudal Voorjaar Expositie 2018. De werkgroep exposities nodigt u van harte uit om bij de opening aanwezig te zijn of de expositie op een ander tijdstip te bezoeken.

Onder het thema The Blues wordt werk geëxposeerd van beeldhouwer Uli Freude en de kunstenaressen Sarah Jane Hickson en Jacqueline Muitjens.

Uli Freude (1957 Essen / atelier Kerkrade) zwierf na zijn studie kunst en beeldhouwen vanaf 1985 tien jaren lang door de Aziatische wereld, waar hij vaak samenwerkte met inlandse beeldhouwers en in aanraking kwam met het Boeddhisme en andere levensbeschouwingen. Uli is een beeldhouwer die werkt met hout en kleur. Zijn sculpturen drukken een zinnelijke en spirituele belevenis uit. Zijn personages vertegenwoordigen de stemmingen en eigenschappen van de mensheid en geven een kritische soms humoristische, absurdistische kijk op de maatschappelijke omgeving. Kleur, de vierde dimensie, versterkt de symbolische betekenis en de gevoelswaarde.

Onder de naam Sarah Jane & Jackie Blue werken de soulmates Sarah Jane Hickson (1969, Luton GB) en Jacqueline Muitjens (1967, NL) samen in 'an artists' collaboration' in hun atelier in Urmond. Samen maakten Jacqueline en Sarah Jane in 2017 een levensreis als kunstenaar en als mens. Twee maanden lang werkten zij intensief samen als 'Artist in Residency' in Ashfield, Massachusetts in de Verenigde Staten in Wellspring House, een verbouwd oud koetshuis, midden in de natuur. In hun samenwerkingsproject hebben zij gekozen voor een speciale techniek: cyanotype, een oude fotografische techniek; een vorm van fotograferen zonder camera, waarbij lichtgevoelig gemaakt papier rechtstreeks door UV-licht (de zon) wordt belicht.

Jacqueline Muitjens combineert verschillende technieken (mixed media). Ze schildert in krachtige lijnen en creëert vaak een mysterieuze, verstilde atmosfeer. Haar meestal abstracte werk bestaat uit verschillende lagen. Vaak verstopt ze persoonlijke gebeurtenissen in haar werk. Een centraal thema in haar kunst is de vergankelijkheid.

Sarah Jane Hickson legt in haar werk soms de focus op een detail van het menselijk lichaam, een hand of haren. Altijd is er aandacht voor ruimte, balans en eenheid. Ze werkt het liefst op ongeprepareerde en ruwe oppervlakten: zelf opgespannen linnen, canvas of katoen. Ze gebruikt technieken als olieverf, houtskool en pastel, waaraan ze op een hedendaagse manier historisch borduurwerk (blackwork) toevoegt, waardoor een fragiele structuur ontstaat.

De opening vindt plaats op zondag 15 april om 14.00 uur. Een vertegenwoordiger van B&W van de gemeente Leudal ontvangt de kunstenaars, familie en vrienden, genodigden en andere kunstlievende belangstellenden. Jan C M Peeters zal een verkennend gesprek aangaan met beide kunstenaars. Muzikanten uit de regio zorgen voor een sfeervolle omlijsting. Tijdens de vernissage kunt u daarna de tentoonstelling bezichtigen en persoonlijk in contact komen met de kunstenaars.

De expositie is geopend op zondag van 14.00–17.00 uur en op maandag t/m donderdag van 9.00-17.00 uur.

Organisatie
Stichting Kunst en Cultuur Leudal
  • Waar
    Gemeentehuis Leudal
    Leudalplein 1
    Heythuysen
Wanneer
van zo 15 april 2018 om 14:00 tot zo 29 april 2018 om 17:00
Laden..