MGL-f twitter youtube rss

Kasteel Oost en zijn kunstenaars

De Kunststichting Petrus Wolfs organiseert in september een wel zeer bijzondere expositie in een opmerkelijke en unieke ruimte. Plaats van handeling is een voor dit doel ingerichte afdeling van de Plus Supermarkt aan de Breusterstraat in Eijsden.

In de tweede helft van de vorige eeuw woonde het kunstenaars-echtpaar Jopie en Teun Roosenburg op kasteel Oost te Oost-Maarland. Samen met een grote vriendenkring zorgden zij in en rond het kasteel voor een opvallend artistiek klimaat. De collectie die in de Plus supermarkt te zien is bestaat naast schilderijen, beelden en keramiek van Jopie en Teun uit werken van Hans van Norden, Daan Wildschut, Nicolas Wijnberg en Theo Kurpershoek. Meer dan honderd werken zijn te bezichtigen en te koop.

Het is voor het laatst dat de collectie van Kasteel Oost in Eijsden getoond wordt. De werken verhuizen dit najaar voorgoed naar de Randstad. Na de Tweede Wereldoorlog groeide er een intensief contact met aan de ene kant Limburgse kunstenaars onder wie Charles Vos, Jacques Vonk, Charles Eijck, Frans en Margot Gast, Daan Wildschut, Rob en Marijke Stultiens en Cor van Noorden en aan de andere kant kunstenaars uit het noorden van Holland waaronder Nicolaas Wijnberg, Jan Peeters, Theo Kurpershoek, Herbert Fiedler en Hans van Norden. Maar ook schrijvers als Anton Koolhaas, Kees Kelk, Bertus Aafjes en musici als Rudolf Escher, Jean Antonietti, Ingrid Haebler en Andr├ę Rieu sr. waren regelmatig te gast op het kasteel. Dat Jopie en Teun van Kasteel Oost decennia lang van groot artistiek belang zijn geweest moge duidelijk zijn.

Deze unieke verkoop-expositie Kasteel Oost en zijn Kunstenaars vindt plaats van zaterdag 8 september t/m zaterdag 22 september en is op maandag t/m zaterdag geopend van 13.00-17.00 uur en bereikbaar via de hoofdingang van de Plus Supermarkt (zondag is de expositie gesloten). De expositie wordt geopend op vrijdag 7 september om 19.00 uur.

Kunststichting Petrus Wolfs bedankt Olivier Roosenburg, Raymond en Esther Custers van de Plus Supermarkt, Spabo Rental Partygoods en de Gemeente Eijsden-Margraten voor hun medewerking.

Organisatie
Kunststichting Petrus Wolfs
  • Waar
    Plus Supermarkt
    Breusterstraat 50
    Eijsden
Wanneer
van za 08 september 2018 om 13:00 tot za 22 september 2018 om 17:00
Laden..