MGL-f twitter youtube rss

Percessie van Scherpenheuvel

Dr. Lou Spronck geeft een lezing over de Percessie van Scherpenheuvel van Theodoor Weustenraad. In de Percessie, een tekst in Maastrichts dialect uit het midden van de 19e eeuw, kreeg de geestelijkheid er in komische bespottingen flink van langs en werd de seksuele moraal van die tijd ver overschreden. Nog voorbij het midden van de 20e eeuw bleef de tekst gehuld in geheimzinnigheid.

Ook Charles Eyck raakte verstrikt in Weustenraads vrijmoedige verhalen. Lou Spronck is neerlandicus én historicus en kenner van de literatuur in Limburg. Over Weustenraad en de Percessie schreef hij een prikkelend boek. Spronck behandelt een periode van de Limburgse geschiedenis, die haaks staat op onze zogenaamde vaderlandse geschiedenis en waarin allerlei opwindende verwikkelingen plaatsvonden waar Weustenraad een opvallende rol in speelde. Zijn Percessie zorgde een eeuw later weer voor andere reuring, ook met een volstrekt eigen Limburgse signatuur.

De lezingen vinden plaats in Museum Land van Valkenburg in het kader van de tentoonstelling De Percessie van Scherpenheuvel; de geheime prenten van Charles Eyck. De expositie loopt van 3 september tot 5 november 2017.

Deze lezing vindt plaats op zondag 3 september om 13.30 uur en op zondag 1 oktober om 11.30 uur.

Organisatie
Museum Land van Valkenburg
  • Waar
    Museum Land van Valkenburg
    Grote Straat Centrum 31
    Valkenburg
Wanneer
zo 03 september 2017 om 13:30 tot 14:30
zo 01 oktober 2017 om 11:30 tot 12:30
Prijs
€ 6
Laden..